Ured pastorala mladih Zagrebačke nadbiskupije uz potporu Grada Zagreba i ove godine je organizirao već tradicionalno 17. po redu hodočašće sportaša na Mariju Bistricu koje se održalo u ponedjeljak 06. svibnja. Na hodočašću se okupilo mnoštvo sportaša iz brojnih zagrebačkih klubova među kojima su bili i članovi TKD kluba Jastreb u pratnji klupskih trenera i tajnice kluba. Za potrebe organiziranog prijevoza Grad Zagreb osigurao nam je autobus ZET-a.
Procesiju je predvodio biskupski vikar za pastoral preč. mr. Marko Kovač, a razmišljanja uz postaje Puta svjetla čitali su predstavnici športaša uz molitve koje je predvodio povjerenik za pastoral športaša zagrebačke nadbiskupije trajni đakon vlč. Marijan Spehnjak.
Po završetku Puta svjetla u bazilici Majke Božje Bistričke slavljeno je euharistijsko slavlje koje je predvodio biskupski vikar preč. Kovač.

U homiliji rektor Svetišta preč. Domagoj Matošević je tumačeći misno čitanje koje donosi opis borbe Davida protiv Golijata, i njegovu pobjedu, okupljenima protumačio četiri karakteristike koje krase pobjednike nad “divovima” koje svaki od nas na svom životnom putu susreće i protiv kojih se mora boriti.
Prva karakteristika pobjednika nad “divovima” je ta da se oni kao takvi ne rađaju, nego to postaju posvećenošću i ustrajnošću u svom radu na malim stvarima, ponekad naizgled nevažnima i nebitnima za uspjeh. Ako želimo u životu pobijediti nekog svog “diva”, svoj problem, onda moramo naučiti biti vjerni u malim stvarima i malim zadacima. Tako na najbolji način, čineći male stvari s ljubavlju, izgrađujemo svoj karakter, svoju snagu.
Druga karakteristika pobjednika nad “divovima” je ta da se ne daju obeshrabriti od strane sumnjičavih kritičara. Ponekad ti kritičari mogu biti i naši najbliži, kao što su to Davidu bili njegova starija braća. U takvim trenucima važno je ostati vjeran svom pozivu, onome na što nas Bog poziva kako bismo se ostvarili. I kao što je važno ne dati se obeshrabriti u dobrim nastojanjima, tako smo pozvani moliti Gospodina za milost da ne budemo mi ti koji će svojim sumnjičavim kritiziranjem obeshrabrivati druge, zavidjeti im na uspjehu i rastu.
Treća karakteristika pobjednika nad “divovima” je ta da ne žele biti nečije kopije, nego da ostaju svoji. U biblijskoj zgodi, Davidu kralj Šaul daje svoju vojničku opremu za borbu s Golijatom. No, David ubrzo shvaća da mu ta oprema ne pristaje te je skida i suprotstavlja se Golijatu s onim što je njegovo najbolje oružje i oprema. Svi vi športaši imate svoje športske uzore, no ne budite kopije! Budite svoji. Otkrivajte svoje talente, svoju posebnost, jedinstvenost s kojom vas je Bog stvorio i koju vam daje za vaše najbolje ostvarenje.
Četvrta karakteristika pobjednika nad “divovima” je ta da krize ne doživljavaju kao problem i kraj puta, nego kao prilike i izazove. U tome nam David daje izuzetan primjer. Za razliku od svojih zemljaka koje je veličina Golijata paralizirala i ispunila strahom, David je u toj velikosti svog protivnika vidio svoju priliku – da ga lakše pogodi svojim oružjem.
“Svoje probleme, strahove, ‘divove’ ne možemo pobijediti ako im dopustimo da nas zarobe, ispune srce strahom. Umjesto toga, u problemima, križevima koje pred nas stavlja život moramo gledati prilike za naš rast, izgrađivanje i da budemo bolji”, zaključio je homiliju preč. Matošević.

Po završetku misnog slavlja, uprava našeg kluba već je tradicionalno počastila svoje sudionike hodočašća u bistrou Bistrica a organiziran je i agape u cintoru svetišta za sportske djelatnike.

No comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.