29.05.2004 godine iranski taekwondo tim prvi je put posjetio Hrvatsku, kao gost jednog otvorenog taekwondo natjecanja – Karlovac open 2004. sa seniorskim natjecateljima u čijim su se redovima dali prepoznati i članovi nacionalnog tima kojeg je predvodio jedan od nacionalnih trenera Payman Rafati i njegov pomoćnik Gholam Reza Moridi.

Nakon uspješnog nastupa i vidljive uobičajene dominacije na tatamiju sa osvojena 4 zlata i 3 srebra bili su uvjerljivo najuspješniji tim u kojem su se nalazili svi prvoplasirani borci iranskog nacionalnog prvenstva, među kojima i reprezentativci Moslem Daiechi, Mostafa Moamene, Vahid Nasseri i Behnam Mohammadi.

Nakon slobodnog dana u nedjelju 30.06., koji su proveli u razgledavanju nacionalnog parka Plitvička jezera, iranska ekspedicija odsjela je u zagrebačkom hotelu “I” pod pokroviteljstvom iranskog veleposlanstva u Zagrebu i posjetila TKD klub Jastreb i kojem je odrađen popodnevni trening sa najboljim natjecateljima kluba koji su vodili iranski treneri.

Iranski tim na čelu sa gospodinom Rezom Shirvandiem ostao je zatečen sa vrhunskim uvjetima u kojima hrvatski sportaši treniraju i izrazio želje za nastavak suradnje i izmjenu iskustava. U razgovoru na domjenku koji je upriličen u prostorijama TKD kluba Jastreb u Jablanskoj 21, jasno i bez ustezanja dao je do znanja da je iranski taekwondo daleko iznad hrvatskog, jer je taekwondo način života iranskih sportaša i da u treningu za vrhunska natjecanja provode i do 8 sati dnevno.

U trening se uključuju djeca od vrtićkih dana, a u Iranu od taekwondoa vrhunski sportaši mogu i živjeti. Prvenstva Irana u jednoj kategoriji traju i po tjedan dana, tako da se trenutno u Iranu nalaze 4 nacionalna tima koji prema rangu turnira zastupaju Iran na međunarodnim natjecanjima. Konstatirao je da postoji velika razlika u pristupu borbi i treningu između hrvatskih i iranskih natjecatelja, što se dijelom može pripisati kulturi i načinu života, ali i konkurenciji koju mora izboriti jedan iranski natjecatelj da bude u reprezentaciji. Spomenuo je da se ženski iranski sport bitno razlikuje od muškog i da je tek u razvoju, što se pripisuje iznimno i dugo godina zatvorenoj zemlji i običajima. Iranske natjecateljice treniraju odvojeno od muške reprezentacije i iako su mnogi skeptični, već sada ostvaruju vrhunske rezultate i prezentiraju prepoznatljivi iranski taekwondo. Iranski natjecatelji u borbi “ginu”, dok su hrvatski natjecatelji suzdržani i puni kalkulacije za sve što rade u borbi.

Nakon pokaznog treninga, što je prvi puta na ovim prostorima, prikazano pred širom hrvatskom javnošću u TKD klubu Jastreb, upriličena je večera na poziv iranskog ambasadora u prostorijama Iranskog veleposlanstva. Na otvoreno inzistiranje i pokazani interes trenerica TKD kluba Jastreb, Tamara Borilović, uspjela je dogovoriti već ove godine razmjenu hrvatskih i iranskih sportaša kroz ljetne i zimske pripreme kluba.

Započet ćemo sa boravkom hrvatskih sportaša u Teheranu već ove godine, za što je Iranski veleposlanik pokazao veliki interes i zahvalio na gostoprimstvu ukazanom iranskom timu od strane TKD kluba Jastreb – Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *