Od​​ 27.06.​​ do 07.07.2021.​​ godine u Holiday Parku Zelena​​ Punta,​​ u suradnji s​​ Adriatic Tours Resort-om, u mjestu Kukljica, na otoku Ugljanu održan​​ je​​ već tradicionalni​​ sportsko - edukativni​​ kamp​​ Taekwondo kluba Jastreb, u koji​​ je bilo uključeno​​ ukupno​​ 180 sudionika.

Ovaj​​ sportski​​ kamp održava se​​ dugi niz godina, a već​​ drugu godinu​​ je sastavni dio​​ europskog projekta “Sportska edukacija za novi život”​​ u koji je uključena i azilantska populacija s ciljem​​ integracije​​ i socijalne​​ uključenosti​​ azilanata​​ u​​ hrvatsko društvo,​​ i​​ koji je ujedno i najveći sportski projekt​​ za​​ azilantsku​​ populaciju​​ u​​ Hrvatskoj.​​ Posebno treba naglasiti u realizaciji ovog projekta trenera​​ Alija Noghandoosta​​ kao primjer dobre prakse, azilanta koji je danas profesionalno angažirani trener u TKD klubu Jastreb sa završenom trenerskom školom, odličnim poznavanjem hrvatskog jezika i jednim od vodećih osoba u našem projektu čija je svrha što kvalitetnija integracija azilantske populacije kroz sport u hrvatsko društvo.

Kreativnim i inovativnim pristupom kroz sport​​ i igru​​ spojene su različite skupine​​ koje su se​​ tako​​ upoznavale,​​ te se​​ poticalo​​ međusobno​​ prihvaćanje​​ različitosti i razumijevanje​​ različitih kultura, između hrvatske i azilantske djece te članova njihovih obitelji.

Kroz radionice sa psihologom sudionici kampa (azilanti i​​ hrvatska djeca – članovi TKD kluba Jastreb i​​ Rukometnog kluba Drenak iz Slunja)​​ imali su priliku osvijestiti vlastite predrasude i stereotipe​​ u odnosu na druge kulture te razvijati toleranciju na različitost i prihvaćanje tih kultura.​​ Ovakva integracija zasigurno će omogućiti da djeca svoja iskustva prenesu i na svoje roditelje, prijatelje i ostale, što će rezultirati sviješću​​ važnosti prihvaćanja različitosti i rušenju predrasuda​​ o našim novim susjedima​​ u široj populaciji.

Osim djece azilanta, aktivnostima su se pridružili i​​ članovi njihovih obitelji. Tako su se, primjerice,​​ njihove majke​​ rado uključivale​​ u​​ zdravstveni​​ i rekreativni​​ program​​ Tae do-a na otvorenom, koji​​ je vodila voditeljica kampa Tamara​​ Pradegan,​​ što im je bio veliki iskorak s obzirom na njihovu kulturu, običaje i​​ dosadašnji način​​ života, a neke od njih po prvi puta su se okupale u moru i uključile u školu plivanja.

Veliki doprinos novim znanjima dala je naša psihologinja​​ Suzana, koja nas je na vrlo zanimljiv i djeci i mladima blizak način, upoznala s metodama kako se uspješno nositi sa stresom koji prati mladog sportaša te kako razvijati svoje mentalne sposobnosti kako bi bili uspješniji sportaši. Također su u edukativne radionice bili uključeni i svi treneri koji su sudjelovali u kampu, kojima se na stručan i njima prihvatljiv način, nudila znanja iz područja psihologije; konkretno kako što kvalitetnije razvijati motivaciju i samopouzdanje te kako pobijediti strahove i pritiske koje ovakav sport nosi.

U brojnim kreativnim i edukativnim radionicama, pod vodstvom odgajatelja Mukija​​ i Martine, niknuli su radovi koji su poticali​​ dječje​​ stvaralaštvo,​​ i​​ u kojima su​​ niknuli​​ brojni​​ kreativni radovi i izrađeni su​​ suveniri za roditelje.

Osim raznovrsnih sportskih aktivnosti​​ predvođenim​​ stručnim suradnicima​​ (taekwondo,​​ rukomet,​​ ​​ nogomet,​​ te zdravstveni i rekreativni programi​​ uz školu plivanja)​​ i animacije​​ u​​ večernjim satima,​​ sudionici kampa imali su priliku uživati u kupanju na plaži​​ Zelene Punte,​​ upoznavati kulturne znamenitosti općine Kukljica,​​ a organiziran​​ je​​ i izlet​​ brodom.

Provedena je​​ evaluacijska​​ anketa među sudionicima​​ unutar koje su organizatori dobili željene odgovore o zadovoljstvu​​ korisnika projekta​​ i njihove prijedloge za još kvalitetniju odradu budućih kampova.

Za vrijeme trajanja kampa​​ maksimalno su se koristili prirodni resursi u skladu s vremenskim prilikama (sve aktivnosti odvijale​​ su se​​ na​​ otvorenom).​​ 

Na kraju zajedničkog druženja svim sudionicama​​ podijeljene​​ su​​ medalje, a najzaslužnijima kroz različite aktivnosti dodijeljene​​ su​​ diplome​​ i prigodne​​ nagrade.

Za vrijeme boravka u kampu​​ posjetio nas je​​ načelnik općine Kukljica​​ g. Marin Boško koji nas je upoznao​​ s daljnjim planovima,​​ i kojeg smo informirali o​​ potrebama i​​ mogućim​​ vidovima suradnje kroz buduće kampove koje želimo podići na viši nivo​​ i širiti dalje​​ na međunarodnoj razini sa svrhom​​ promocije sporta i turizma u Hrvatskoj.

Ovim putem izražavamo veliku zahvalnost Europskoj komisiji, upravi i osoblju u Holiday Parku Zelena Punta, Adriatic Tours Resort i svim medijima koji nam daju krila za sportski uzlet.

U mjesecu kolovozu ove godine nastavljamo suradnju na međunarodnom taekwondo kampu koji će se održati na istom mjestu u vremenu od 18 – 25. kolovoza 2021.